Möt våra medarbetare
Vill du veta mer om hur det är att jobba hos oss på Sundsvalls kommun? Här berättar några av våra medarbetare om sin vardag.
Stödassistenten Katarina har arbetat på Miljökompaniets aktivitetscenter i Granloholm i 11 år. Hon är utbildad undersköterska och trivs väldigt bra på sin arbetsplats.
Miljökompaniet – en daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättningar som jobbar
med betong, odling och mycket annat spännande.
– Jag har jobbat 35 år i yrket och jag gillar fortfarande att gå till jobbet varje dag, säger
Katarina.
Varför valde du just stödassistent som yrke?
Jag har tidigare arbetat i gruppbostäder, men jag var sugen på att göra något annat.
Jag provade då att arbeta inom daglig verksamhet och det ledde till att jag fick möjlighet att
starta denna verksamhet som jag arbetar på nu, Miljökompaniet för 11 år sedan. Grunden till att jag valde stödassistent som yrke är att jag tycker om att arbeta med
människor.
Inom stöd och omsorg arbetar man med människor där det inte bara handlar om att
bibehålla färdigheter utan också att utveckla färdigheter.
Det är det som jag tycker är så himla roligt och givande, att hitta dessa nycklar hos
människor för att den ska kunna utvecklas och klara saker den kanske inte klarat tidigare.
I grund och botten, glädjen att arbeta med människor.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Det kan vara allt från att starta betongblandaren på förmiddagen till att bara sitta och läsa
tillsammans. Det är väldigt varierande arbetsuppgifter, det kan vara att jobba med betong,
baka hundgodis, gå på promenad eller trädgårdsarbete, allt tillsammans med deltagarna.
På Miljökompaniet jobbar vi för tillgänglighet, självständighet och medbestämmande.
Arbetsmetoden är PFA, pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt.
Alla deltagare har individuella scheman och vi handledare finns som stöd i till alla
arbetsuppgifter. Att personen är självständig i en arbetsuppgift betyder inte att den alltid ska
göra den ensam.
Vad gillar du mest med ditt arbete?
Det är känslan av att veta att jag har bidragit till en bra dag för en annan person. Den här
kicken när man hittat nyckeln till den här personens kommunikation eller självständighet.
Det är både glädjande och tillfredsställande, det blir en “yes-känsla”!
Vilka är de viktigaste egenskaperna i din roll på ditt arbete?
Att vara lyhörd, och empatisk samt ha en bra värdegrund om alla människors lika värde. Ett
viktigt arbetsredskap är också att vara nyfiken, hur ska man annars få reda på saker om hur
andra människor fungerar och vill ha det?
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
Det är människorna som jag arbetar med som driver mig framåt.
Jag har aldrig söndagsångest, jag längtar att gå till jobbet.
Miljökompaniet finns även på Instagram: @miljokompaniet
Sara har arbetat som socialsekreterare på Sundsvalls kommun sedan 2006.
– Jag tycker att mitt yrke som socialsekreterare är världens roligaste jobb, jag kan inte förstå att inte alla människor vill arbeta med detta, säger Sara.
Varför valde du just socialsekreterare som yrke?
Jag träffade en kurator när jag gick på gymnasiet som jag tyckte var en fantastisk person och därför valde jag att utbilda mig till socionom. När jag studerade till socionom på universitetet gjorde jag min praktik här på Sundsvalls kommun och trivdes jättebra. Därför blev det ett självklart val att välja Sundsvalls kommun som arbetsgivare när jag var klar med utbildningen.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Oj, det finns inga vanliga arbetsdagar. Det är det som är väldigt roligt med det här jobbet. Yrket är väldigt situationsbaserat och vi jobbar mycket med det som händer just idag. Vi jobbar bland annat med orosanmälningar för barn och ungdomar. Även med vuxna personer med exempelvis något slags missbruk. Jobbet handlar om att försöka hjälpa andra människor att förbättra sina liv och det är det vi jobbar med varje dag, men det kan se väldigt olika ut varje dag.
Vad gillar du mest med ditt arbete?
Jag älskar mötet med människan. Det är det bästa jag vet, det finns inget som är så utvecklande för mig som person, att möta andra människor. I mitt yrke får man möta väldigt mycket olika människor, både barn, ungdomar och vuxna, i alla livets skeden, i sorg och i glädje.
Vilka är de viktigaste egenskaperna i din roll på ditt arbete?
Att inte vara dömande utan att ha förmågan att möta människor där dom är just nu. Man måste vara lugn och ha tålamod, vara ödmjuk inför livet och allt som kan hända samt att kunna lyssna, vara orädd och vara flexibel.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
Att jag ständigt utvecklas och jag får någon slags boost av att se att jag faktiskt kan bidra med något till någon annan. Jag fattar inte hur man kan vilja jobba med något annat än med människor. En drivkraft jag också har är att det inte går att bli färdigutvecklad och fullärd enligt mig. Jag fortsätter att utvecklas hela tiden, varje dag. Varje ny människa man möter lär man sig nya saker av, hela tiden. Det finns inget annat jobb där jag kan få möta människor och prata om deras liv på de sätt som jag gör i detta jobb.
Rola har arbetat som barnskötare på Regnbågens förskola i sex år. Hon är utbildad barnskötare och handleder elever från vuxenutbildningens lärlingsutbildning.
Lärlingseleverna gör en stor del av sin utbildning ute på förskolorna tillsammans med redan utbildade barnskötare. På så sätt är Rola med och utbildar sina blivande kollegor.
– Barnen är vår framtid, det är viktigt att ge dom den hjälp och stöd de behöver, säger Rola.
Varför valde du just barnskötare som yrke?
Det är ett underbart jobb, jag tycker väldigt mycket om att jobba med barn. Jag uppskattar att följa deras utveckling och vara ett stöd i deras lärande. Ibland är man trött på morgonen men så fort man kliver in på jobbet och möts av barnen så blir man glad och pigg. De ger mig mycket energi och kraft.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Vi har både planerade och spontana aktiviteter inom och utomhus. Det är ofta på förmiddagen vi har planerade aktiviteter och på eftermiddagen är det lite mer fritt. Vi leker mycket här på förskolan, då barnen lär sig mycket av det. De lär sig att kommunicera, hantera problem, det sociala samspelet och att dela med sig.
Vad gillar du mest med ditt arbete?
Jag älskar att jobba på en arbetsplats där mångfald är en viktig och prioriterad del. Både barn och personal kommer från olika länder och har olika bakgrund. Oavsett kön, hudfärg eller religion behandlas alla likvärdigt.
Vilka är de viktigaste egenskaperna i din roll på ditt arbete?
Det är viktigt att man är glad när man jobbar med barn. Även att man är pålitlig, snäll, kreativ och tålmodig.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
När jag ser att barnen utvecklas och att de mår bra. Man blir stolt och glad när jag märker att barnen utvecklas och har fått den hjälp de behöver för att lära sig vissa saker.
Jacob är utbildad undersköterska och har jobbar på Sundsvalls kommun i 15 år.
– Det som driver mig framåt i mitt arbete är möjligheten att få människor att må så bra som möjligt och att förbättra deras vardagssituation så mycket det bara går, säger Jacob.
Varför valde du just undersköterska som yrke?
När jag valde gymnasium var jag inne på att gå en praktisk linje. Jag var på studiebesök hos olika program och omvårdnad var det jag fastnade mest för. Jag har även familjemedlemmar som arbetar inom vården så det kändes naturligt för mig att också välja det. Undersköterska är ett yrke det finns stora möjligheter till jobb inom.
Efter gymnasiet började jag direkt att arbeta som timvikarie inom äldreomsorgen i Sundsvalls kommun och fick sedan en fast tjänst. Jag har nu arbetat inom kommunen i ca 15 år som undersköterska och har under den tiden provat flera olika verksamheter, både inom äldreomsorgen och inom LSS-verksamhet. År 2019 fick jag vara med och starta upp Norra Kajens äldreboende och har nu arbetat natt där sedan dess.
Hur ser en vanlig arbetsnatt ut för dig?
Nattpasset börjar med att jag får rapport från mina kollegor som arbetar under kvällen. Jag påbörjar sedan nattens första av totalt tre ronder som jag genomför under natten. Under ronderna går jag runt och tittar till alla boenden och ser till att de har det bra och sover lugnt i torra sängar. Är det någon som är vaken och orolig så finns jag där för att försöka lugna dem på bästa sätt och ge dem umgänge. Ibland kan det vara någon som är hungrig eller behöver gå på toaletten och då hjälper jag till med det. En del av de äldre har även behov av medicin eller har ett vändschema under natten för att undvika trycksår och då hjälper jag dem med detta. Under natten städar och förbereder jag också inför kommande dag, tex genom att förbereda smörgåsar och koka ägg till frukosten.
Vad gillar du mest med ditt arbete?
Jag tycker om att hjälpa människor och få dem att känna sig nöjda och sedda. Jag tycker det är mysigt att träffa de äldre och att få umgås med dem och hjälpa dem till en bra vardag, det tycker jag är viktigt. I mitt arbete får jag också mycket uppskattning tillbaka från de äldre, att se på dem att de är nöjda gör mig glad.
Vilka är de viktigaste egenskaperna i din roll på ditt arbete?
Empati och tålamod är två viktiga egenskaper i mitt arbete. Även uppfinningsrikedom är bra för att kunna hjälpa de äldre på bästa sätt, på grund av sin demenssjukdom är det inte alltid de själva förstår vad de behöver just för stunden och då hjälper det att vara uppfinningsrik för att hitta de bästa lösningarna.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
Det som driver mig framåt i mitt arbete är möjligheten att få människor att må så bra som möjligt och att förbättra deras vardagssituation så mycket det bara går. Jag tycker även att det är roligt att medverka på våra omvårdnadsmöten där vi tillsammans får tänka och klura ut vad vi kan göra för att underlätta och hjälpa de äldre så mycket som möjligt samtidigt som vi värnar om att uppmuntra dem att göra så mycket som möjligt själva. Vi vill få dem att utföra det de kan själva och behålla sina färdigheter, samtidigt som vi finnas där som ett extra stöd. Det är spännande att få vara med och bidra till det.
Emelie har arbetat som maskinförare på Sundsvalls kommun i fyra år.
– Det är kul att se att man kan förändra något till det bättre och underlätta vardagen för andra människor, säger Emelie.
Varför valde du just maskinförare som yrke?
För att det är ett väldigt varierande och säsongsberoende jobb, det tycker jag är kul. Jag körde tidigare kranbil men tyckte det blev lite för enformigt, det mer varierande att jobba som maskinförare tycker jag. När jag var klar med min maskinförarutbildning och skulle ut och söka jobb var det till en början svårt för mig som ung kvinna att få jobb som maskinförare. Jag fick då tips att ta lastbilskort då det var ett bra sätt att få in en fot i maskinbranschen. Jag tog lastbilskortet och sökte sedan jobb på Sundsvalls kommun och fick sedan ett jobb som maskinförare.
Jag är den första heltidsanställda kvinnan som jobbat här på gatuavdelningen så det behövs verkligen fler kvinnliga medarbetare här tycker jag.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Det är väldigt varierande. Just nu under vintertid är det mycket skottning, sandning, plogning och lastning av snö. När det har kommit mycket snö rensar jag busskurer på snön så att alla resenärer tar sig lättare in och ur bussen.
Vad gillar du mest med ditt arbete?
Att det är mycket nytt att lära sig hela tiden och ingen dag är sig lik. Säsongerna är inte heller sig lik längre så man vet inte alltid vad man ska vänta sig för arbetsuppgifter.
Vilka är de viktigaste egenskaperna i din roll på ditt arbete?
Viljan att lära sig nya saker och inte bli uppjagad så lätt i och med att man är ute i trafiken och jobbar. Vara glad och trevlig tycker jag också är viktigt, det blir så mycket roligare att jobba då.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
Drivkraften är att jag kan hjälpa till och att man gör en så stor skillnad för andra i samhället. Man får ofta tummen upp av personer när man kommer och plogar, det är kul.
Miljöinspektören Gabriella är utbildad miljöingenjör och har arbetat på Sundsvalls kommun i fyra år.
– Jag uppskattar variationen i mitt yrke, man kan fördjupa sig i nördiga detaljer och frågeställningar men samtidigt jobba väldigt övergripande också, säger Gabriella.
Varför valde du just miljöinspektör som yrke?
Främst för att kombinera kontorsarbete med fältarbete. Vi jobbar väldigt mycket utomhus när vi gör våra inspektioner men ägnar även tid till kontorsarbete.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Jag granskar bland annat olika rapporter och provtagningsplaner inför att man ska utreda ett förorenat område. Jag är delaktig i bedömningen om det behöver saneras och om det föreligger ett åtgärdsbehov utifrån hur platsen ska användas eller hur den används idag.
Vad gillar du mest med ditt arbete?
Att jag har så stora möjligheter att jobba med varierande arbetsuppgifter då miljöskyddsområdet spänner sig över ett väldigt brett fält.
Vilka är de viktigaste egenskaperna i din roll på ditt arbete?
Om du ska vara en bra miljöinspektör tycker jag att du ska vara modig, nyfiken och pragmatisk. Du ska inte heller vara rädd för att fatta obekväma beslut. Man måste vara lite vågad och samtidigt behöver du vara lyhörd och anpassa dig till de verkliga förhållandena som finns.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
Det är vetskapen av att jag är en liten bidragande del i att driva på arbetet som krävs för att Sverige ska nå sina miljömål. Genom vår tillsyn kan vi upptäcka avvikelser och ställa krav på att vidta åtgärder som har betydelse för miljön och människors hälsa.
Tommy är utbildad distriktskötare och har arbetat som skolsköterska på Sundsvalls kommun i 3 år.
– I denna roll har jag möjlighet att jobba hälsofrämjande och kan ligga steget före. Jag kan sätta in tidiga insatser för eleverna och göra något i förväg innan det behöver hända något, det tycker jag verkligen är tilltalande och roligt med detta arbete, säger Tommy.
Varför valde du just skolsköterska som yrke?
När jag läste till distriktssköterska hade jag praktik på en av kommunens skolor och tyckte det verkade vara ett väldigt roligt arbete att jobba som skolsköterska. Jag jobbade därefter inom annat yrke några år och en dag fick jag syn på en utannonserad tjänst som skolsköterska. Jag tänkte då tillbaka på min praktikperiod och att jag uppskattat den, så jag testade att söka tjänsten och fick den!
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Just nu är jag inne i en period där jag genomför många hälsosamtal med skolans elever. I hälsosamtalen kan jag fånga upp elever som på något sätt inte mår bra eller som har missförhållanden i hemmet. Beroende på vem jag har framför mig i samtalet så ger jag goda tips utifrån dennes behov samt sätter in insatser om situationen kräver det. Jag deltar också i elevhälsoteamsmöten där jag tillsammans med andra skolsköterskor och annan skolpersonal diskuterar elevärenden av olika karaktär och dignitet. Vi erbjuder även en öppenmottagning dit skolans elever kan komma förbi med stort och smått, allt från behov av en huvudvärkstablett till samtalsstöd.
Vad gillar du mest med ditt arbete?
Som skolsköterskor jobbar vi mycket med hälsofrämjande arbete där vi kan ligga steget före. I min tidigare roll som sjuksköterska hjälpte jag patienterna när de blivit sjuka och mådde dåligt. I denna roll har jag möjlighet att jobba mer hälsofrämjande och sätta in tidiga insatser för eleverna vilket gör att det kanske inte hinner bli så dåligt för dem. Jag kan göra något i förväg innan det händer något, det tycker jag verkligen är tilltalande och roligt med detta arbete.
Jag trivs också väldigt bra med ett självständigt arbete som detta är. Jag äger både mina bedrifter och mina misstag. Som stöd i klurig situation finns alltid kollegor runt omkring mig att bolla med, både andra skolsköterskor och andra professioner såsom exempelvis kurator och skolläkare.
Vilka är de viktigaste egenskaperna i din roll på ditt arbete?
Att ha en god empatisk förmåga. I rollen som skolsköterska har vi ofta korta relationer till eleverna utifrån hälsosamtalen. I teorin kanske jag träffar en elev en gång om den är välfungerande och mår bra. På den korta stunden behöver jag ändå knyta an till dem och skapa ett förtroende hos dem, så empati är viktigt i rollen. Att gilla det självständiga arbetet och vara strukturerad som person är också viktigt i arbetet.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
I grund och botten handlar det om att jag tycker att det är ett roligt och ett givande arbete. Jag lär mig mycket och desto bättre jag blir och desto fler verktyg jag samlar på mig i min verktygslåda, desto bättre förmåga har jag att möta eleverna i de olika situationerna de befinner sig i. Jobbar jag med något vill jag bli riktigt bra på det och för mig är det mycket personlig utveckling i denna yrkesroll. Att lära mig mer och utvecklas driver mig framåt.
Ann-Sofie har arbetat som badvärd på Himlabadet sedan 2015.
– Det finns inga vanliga dagar och just det gillar jag med mitt yrke, säger Ann-Sofie.
Badmästare, vattenträningsinstruktör, gruppträningsinstruktör, simlärare, simlärarutbildare, poollivräddarutbildare, första hjälpen instruktör med flera är exempel på inriktningar och utbildningar som badvärdar kan ha och många av Sundsvalls kommuns badvärdar har alla eller flera av de ovannämnda utbildningarna.
Varför valde du just badvärd som yrke?
Det är något speciellt med vatten! Jag trivs väldigt bra i miljön samtidigt som det är ett yrke med bred variation, ingen dag är den andra lik.
Redan i gymnasiet där jag läste med inriktning på badverksamhet, lades min grund för simläraryrket då jag på fritiden samtidigt började arbeta som simlärare i Sundsvalls Simsällskap. I samma veva började jag även arbeta som timanställd på gamla Sporthallsbadet som sedan ledde till timanställning på flera av kommunens badanläggningar.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Dagarna kan se väldigt olika ut och det är också charmen med yrket.
Ena dagen kan starta med exempelvis vattenträning och övergår i simundervisning medans andra dagar innehåller mer bevakning, städ och administrativt arbete.
Vad gillar du mest med ditt arbete?
Variationen som arbetet erbjuder men även mötet med alla människor.
Alltifrån att se den där simskoleeleven lyckas med sitt mål, den känslan är oslagbar, till att få träffa alla härliga vattenträningsdeltagare - det ger en guldkant i vardagen.
Sist men absolut inte minst är också mina kollegor en stor bidragande orsak till att jag trivs så bra på mitt arbete, vi är ett härligt gäng!
Vilka är de viktigaste egenskaperna i din roll på ditt arbete?
Att som människa vara respektfull, lyhörd och inkännande är bra egenskaper, oavsett yrke. Att vara pedagogisk, empatisk, ansvarstagande och tydlig i sin kommunikation är några andra egenskaper som jag anser är bra i min yrkesroll. Att kunna situationsanpassa ledarskap, arbeta med agila metoder och att se saker ur ett helhetsperspektiv är också väldigt viktigt.
Orden mod, öppenhet och helhetssyn är kommunens värdeord och de genomsyrar allt vi gör.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
Rent krasst är det utåtvinklade vrister, flexade fötter och ett drivande bentag!
Att vi utbildar och bidrar till säkerhet i och omkring vatten samt att vi bidrar stort till folkhälsan är två av sakerna som driver mig framåt i mitt arbete.
Det finns utrymme för personlig utveckling, möjlighet att utvecklas tillsammans som arbetsgrupp, arbetsplats och kommun. Vi bidrar till något livsviktigt, både när det kommer till simkunnighet och till hälsa och det driver mig. Alla har rätt att känna sig säkra i och kring vatten, det är något som verkligen förhöjer livskvaliteten och som jag önskar alla skulle hade möjlighet att få uppleva.
Josefin är utbildad förskollärare och arbetar på Regnbågens förskola i Nacksta.
– Det är väldigt roligt och omväxlande att jobba som förskollärare, säger Josefin Johansson.
Varför valde du just förskollärare som yrke?
Jag tycker det är roligt, givande och utvecklande att jobba med barn. Speciellt när man jobbar med mindre barn och får chansen att verkligen vara med att forma och göra grunden för deras fortsatta utveckling och lärande. Jag har tidigare gått en verksamhetsförlagd utbildning på S:t Olofsskolan och trivdes bra där och därför sökte jag tjänsten här på förskolan Regnbågen. Jag trivs jättebra att jobba inom kommunen.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Vi har utformat en veckoplanering där vi följer vissa fasta rutiner, exempelvis när vi har frukost, lunch och samling. Annars är ingen dag sig lik, vi gör väldigt mycket olika saker. Vi har utflykter, går till gymnastiksalen, jobbar med olika projekt, skapar och pysslar i atljén tillsammans med barnen.
Vad gillar du mest med ditt arbete?
Att det alltid är så himla kul att komma till jobbet. Så fort man kommer hit så har man ett helt gäng som är glada att se en och vill kramas. På vilket annat jobb får man ett sånt välkomnande, varje dag? Det är också häftigt att få vara med och följa barnens utveckling och lärande från när de börjar hos oss i tre års ålder ända tills de är 6 år och ska börja förskoleklass.
Vilka är de viktigaste egenskaperna i din roll på ditt arbete?
Det är viktigt att man har en bra och trygg relation med barnen. Det kräver att man är lyhörd och inkännande. Det är också viktigt att det sociala samspelet fungerar, mellan barnen, föräldrar och kollegor. Vi kollegor samarbetar tillsammans med föräldrarna och är ett team för att vi ska nå våra uppsatta mål.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
Vi har många barn på vår avdelning som är på olika nivåer i sitt utvecklande och lärande. Min drivkraft i jobbet är att jag utvecklas hela tiden då jag ständigt utmanas för att jag får tänka om och tänka nytt i olika situationer. Man möts av nya utmaningar hela tiden och växer varje dag.