Skönsmomodellen
och dess grundprinciper kommer till stor del/fortsatt att bli en del av de olika reformarbeten som pågår för att fortsätta utveckla våra arbetssätt inom vård- och omsorgs verksamheter i kommunen.
Vård- och omsorgsförvaltningen fortsätter att utveckla sina arbetssätt i verksamheterna enligt Skönsmomodellens intentioner genom flera olika reformarbeten på olika nivåer.
Sundsvalls kommun har med Skönsmomodellen varit en föregångare i arbetet från 2010 med att arbeta med en personcentrerad vård, med vård- och omsorgstagarens behov i centrum, kvalitet och medarbetartillfredsställelse. Idag pågår olika reformarbeten på nationell, regional och kommunal nivå där utvecklingen av arbetssätt är i linje med Skönsmomodellens intentioner.
*God och Nära vård och **Hållbar bemanning är några av de reformarbeten som pågår. –länk till infosidor
Det pågår även ett arbete nationellt med att ta fram en ny äldreomsorgslag där kontinuitet för vård- och omsorgstagaren lyfts.
Tvärprofessionellt arbete är fortsatt viktigt
Utvecklingen av arbetssätt som medför positiva effekter för kvalitet, effektivitet och medarbetartillfredsställelse ska fortsätta inom förvaltningen och en del i det är att fortsätta utveckla tvärprofessionellt arbete där individen det berör är medskapare av den vård och omsorg som ska ges, där egenvård ska stödjas, där kontinuitet ska säkerställa bättre kvalitet, trygghet och självständighet.
En handlingsplan för det fortsatta arbetet har tagits fram
Vård och omsorgsnämnden godkände förvaltningens handlingsplan, för ett utvecklat arbetssätt i enlighet med Skönsmomodellens intentioner, på nämndmötet den 24/5 2022.-länk till protokoll
Enligt handlingsplanen är tanken att Skönsmomodellens grundprinciper ska utvecklas vidare i linje med lagstiftning, reformarbete och Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) satsningsområden:
- Personcentrerad vård och omsorg – Individens behov i centrum (IBIC)
- Tvärprofessionellt arbete i team
- Kvalitet i verksamheterna ska följas upp utifrån verksamhetens syfte, individers
- upplevelse, måluppfyllelse, resultat
- Reformarbete för en sömlös vård där individen inte ska uppleva organisatoriska
- eller administrativa gränser som hindrande
- Fast vårdkontakt – också i kommunal omsorg – och kommande Fast
- Omsorgskontakt
- Kontinuitet med hållbar bemanning och kvalitetssäkrad kompetens
- Delaktighet och reellt inflytande för medarbetare som möter individer i behov av stöd, vård och omsorg – med stöd av tydlig ledning och styrning tillitsbaserat
En plan för utveckling av arbetssätt i äldreomsorgen ska återrapporteras till vård- ochomsorgsnämnden senast i december 2022.
Så fick arbetssättet sitt namn
Skönsmomodellen är ett arbetssätt som utvecklades och provades först i hemtjänsten Skönsmon, vilket blev ett helt nytt sätt att arbeta inom socialtjänsten. Modellen fick därifrån namnet Skönsmomodellen som numera är namnskyddat. Skönsmomodellen är processen och resultatet av socialtjänstens arbete med Vanguardmetoden.
Hur allting startade
Följeforskning på tidigare förändringsarbete visade att vi blev bättre på att göra det vi redan gjorde. Vi blev med andra ord bättre på i vilken ordning arbetsuppgifter utfördes och vem som gjorde vad men vi påverkade inte själva arbetsinnehållet. Det blev också tydligt att dåvarande styrning och ledning inte gav rätt stöd för att utveckla verksamheten mot att bli bättre på att göra rätt saker ur medborgarnas perspektiv. Resultatet blev att vi bytte utgångspunkt från att försöka standardisera och styra bort den variation som fanns i verksamheten till att i stället hitta arbetssätt som tog hänsyn till den variation som finns i verksamheter där man jobbar med människor. Detta gjordes med hjälp av Vanguardmetoden.
Vi startade ett pilotarbete år 2012 i hemtjänstområdet Skönsmon. Arbetet pågick under cirka fem månader och lärdomarna var många. Det ”gamla” systemet var detaljstyrt, fragmenterat och byggde mycket på standarder. Allt detta tillsammans gav mycket dåliga förutsättningar för medarbetarna att leverera det som var viktigt för medborgarna. Det nya arbetssättet byggde på det som var viktigt för medborgarna: personalkontinuitet, flexibilitet och hänsyn till vars och ens individuella behov. Arbetssättet rullades in i hela hemtjänstområdet under hösten 2012 och följdes noggrant under 2013 för att följa utvecklingen av kvaliteten, arbetsmiljön och kostnaderna. Då alla tre parametrarna förbättrades och utvecklingen var stabil över tid så rullades arbetssättet in i resterande 17 hemtjänstområden under åren 2014-2016.
Metoden
Vanguardmetoden handlar om att förstå hur en organisations enskilda delar interagerar för att tillsammans uppnå det syfte som systemet existerar för, exempelvis syftet med äldreomsorg. Metoden är avsedd att hjälpa ledare att förstå och förändra sina organisationer som ett system. Grundtanken är att förändring måste baseras på kunskap. Arbetet sker stegvis och ledningen går alltid först. Nästa steg är ett uppdrag till medarbetarna att komma med förslag på förändringar som skulle öka kvaliteten för medborgarna i relation till syftet med verksamheten. Så medborgarna är medskapande i utvecklingsarbetet, vilket är en förutsättning för att veta vad som är viktigt för dem.
Kontakt
Annika Eriksson
Vård- och omsorgsförvaltningen
-
Telefon:
-
E-post:
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Omsorg och hjälp
- Anmälan till informationsträff för att bli god man och förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om förvaltarfrihetsbevisLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om uttag från överförmyndarspärrat kontoLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt stöd för merkostnader vid ordinarie assistents frånvaro/sjuklönekostnadLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till försäljning av fastighet, bostadsrätt eller tomträttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Avgiftsberäkning för hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bli god man eller förvaltare - lämna en intresseanmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Entledigande god man/förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Förteckning ställföreträdarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Intresseanmälan för frivilligt socialt arbeteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kontaktformulär Servicecenter Ekonomi KundLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nära vård, utvecklingsidéer och projektLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Omprövning av förvaltarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Oro för barn - anmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Provberäkna ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse för ställföreträdare för omyndigaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse ställföreträdare för vuxnaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sök utförare av hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- UtförarportalenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster